Tájékoztatás tehergépjármű vezetők részére a bulgáriai fokozott közúti ellenőrzésről

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Bulgária területén tartózkodó/áthaladó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra, a gépjármű műszaki állapotára és a pihenőidő betartására.

Minden esetben ellenőrzésre kerül a tachográf, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök lefoglalnak és annak egy másolatát hagyják csak a járművezetőnél. A büntetés több ezer euróra is rúghat (800 euró alatt ritkán szabtak ki bírságot), amelyet helyben ki kell fizetni és addig az áruval megrakodott jármű nem haladhat tovább. A fizetésre készpénzben vagy bankszámlára történő utalással/befizetéssel van lehetőség.

 

Súlyosabb szabálysértés esetén a bolgár hatóságok gyakran (1-3 hónapos időtartamra) bevonják a vezetői engedélyt, vagy/és a tehergépjármű forgalmi engedélyét, melyet a büntetést követő kb. 1,5 – 2 hónapban küldenek meg képviseletünknek. Az érvényben lévő szabályok szerint ezen okmányokat diplomáciai futárküldeményként a Külgazdasági- és Külügyminisztériumon keresztül tudjuk eljuttatni a magyarországi hatóságoknak, akik a további teendőről értesítik a jármű üzembentartóját. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezekben az esetekben külképviseletünk semmilyen módon nem tudja meggyorsítani az okmányok hazajuttatását.

 

Továbbá tájékoztatni szeretnénk arról is, hogy a külképviseletünk nem tudja megítélni a bírságok jogszerűségét, ezért csak a rendőrség és az ügyfelek közötti tolmácsolásban, információk beszerzésében, adott esetben a rendőrséghez intézett írásbeli kérelmek lefordításával és továbbításával segíthetünk.

 

Felhívjuk a figyelmet a leggyakrabban előforduló szabálytalanságokra:

  • pihenőidő be nem tartása; 
  • tachográf manipulálása; 
  • tehergépjármű nem megfelelő műszaki állapota;
  • dokumentumok hiánya; 
  • szabálytalan közlekedés (megengedett sebesség túllépése, baleset okozása, megállás szabálytalan helyen, szabálytalan behajtás stb.);
  • ittas vezetés.