Hasznos tudnivalók Bulgáriába utazóknak

 

1. Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

Figyelem, az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: 

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél: 
Elvárt érvényessége:

IGEN
Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél: 
Elvárt érvényessége: 

IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig. 

Személyi igazolvány: 
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása: 

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

Az EU-tagállamok polgárainak 90 napot meghaladó bulgáriai tartózkodás esetén a tartózkodási helyük szerinti illetékes rendőrkapitányságon regisztráltatniuk kell magukat, ahol huzamos (max. 5 évig érvényes) tartózkodási kártyát állítanak ki számukra. 5 éven túli tartózkodás esetén állandó letelepedett státusz kérelmezhető.

Harmadik ország állampolgárai schengeni vízummal, illetve bármely schengeni tagország, így a Magyarország által kibocsátott tartózkodási engedéllyel szintén 90 napig tartózkodhatnak bolgár vízum nélkül az ország területén.

Vízumkérelem benyújtásában Bulgária külképviseletei illetékesek, amelyekről a bolgár Külügyminisztérium honlapján tájékozódhat. 

Munkavállalás: 

Bulgária nem korlátozza EU-tagországok állampolgárainak munkavállalási célú beutazását. Munkavállaláskor szükséges bejelentkezni a bolgár társadalombiztosítóhoz (NOI) valamint 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a munkavállalónak regisztrálnia kell magát a területileg illetékes rendőrségnél, amely kibocsátja az EU-s tartózkodási kártyát.

Munkaügyi viták esetén a külképviselet nem járhat el, hiszen a munkaszerződés magánjogi szerződés. Ennek megfelelően, ha a szerződésben foglaltakat a munkaadó nem teljesíti, vele szemben csak polgári peres eljárás során van lehetőség eljárni. A külképviselet igény esetén rendelkezésre tud bocsátani magyar nyelvet beszélő  ügyvédet. A megbízást minden esetben a magánszemély (munkavállaló) adja, és a költségeket is a megbízónak, azaz a magyar munkavállalónak kell fedezni.

Házi kedvencek bevitele Bulgáriába: 

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók.  Ne feledjük, hogy amennyiben autóval utazunk Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépünk, majd belépünk az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál. 

 

 

2. Biztonsági helyzet

Bulgária biztonsági helyzete jó, a közbiztonsága hasonló szintű, mint Magyarországé. A népszerű tengerparti fürdőhelyeken a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás,  betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

A Burgasz Megyei Rendőr Főkapitányság összeállított egy biztonsági tájékoztatót a Naposparton és Neszebar környékén nyaraló külföldi vendégek részére, amely azonban mindenki számára hasznos tanácsokat tartalmaz. A magyar fordítás itt olvasható.

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott rendőri jelenléttel lehet számolni a tengerparti üdülőhelyeken. 2016 óta is egyszerűsödött néhány eljárás a bajba jutott turisták ügyeiben. Ezek közül kiemelendő, hogy növelték a 7/24 váltásban dolgozó angol, orosz, német, francia, héber tolmácsok számát a rendőrséggel való kommunikáció megkönnyítése érdekében. Továbbá az eljárások díjait külföldi bankkártyával is be lehet fizetni a rendőrőrsökön rendszeresített POS-terminálokon. A rendőrségi jegyzőkönyvek kiadása még aznap, hétvégén benyújtott bejelentések esetén, legkésőbb a soron következő hétfőn megtörténik. A rendőrségi jegyzőkönyv 2017-től elérhető már bolgár-magyar nyelven is. 

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: „112

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége
(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható ügyeleti számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak) 

Vitosa: 
(+359) 2 967-11-55
(+359) 88 14-72

Banszko: 
(+359) 749 8-81-32
(+359) 749  8-81-34
(+359) 88 14-74

Borovec: 
(+359) 750 3-24-50
(+359) 88 14-73

Pamporovo: 
(+359) 309 5-83-36
(+359) 887 58-16-04
(+359) 88 14-75


Az ország terrorfenyegetettsége: Bulgáriában a rendelkezésünkre álló információk alapján nincs terrorveszély, ugyanakkor megerősítették a határok, a repülőterek, vonat- és buszpályaudvarok valamint a forgalmasabb bevásárló központok és síközpontok védelmét.

 

3. Egyéb tudnivalók Bulgáriáról beutazóknak

Úthálózat

Bulgária autópálya-hálózata kiépülőben van, hossza jelenleg 803 km. A főúthálózat kiterjedtnek mondható  és a minősége is általában elfogadható. A Szófia-Burgasz autópálya elkészült, a Szófia-Várna autópálya épül és bővítik a fővárost elkerülő körgyűrűt is. Az alsóbbrendű útvonalak állapota változó, néhol meglepően jó minőségű, sok helyütt viszont kifejezetten rossz, nehezen járható szakaszok váltakoznak. Ajánlott fokozott figyelemmel vezetni ezeken a helyeken a nagy és mély kátyúk miatt, amelyek nemcsak műszaki hibát, de súlyos balesetet is okozhatnak. Helyenként az ellopott útjelző táblák miatt nehéz tájékozódni. Mellékutakon autózva érdemes időnként rákérdezni, hogy azon az úton halad-e az autós, melyen szeretne. Különösen tavasszal gyakran fordul elő a hegyvidékeken az autóforgalmat akadályozó földcsuszamlás, kőomlás. Naprakész tájékoztatás a mindenkori útviszonyokról a Bolgár Autóklub honlapján, valamint angol nyelven a (+359) (0) 70013020 telefonszámon kapható, míg a bajbajutott gépkocsivezető a (+359 91) 146 számon kérhet segítséget az autómentőktől.

Gépjárművel történő utazás

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában a magyarországihoz hasonló, E-matrica rendszer működik. Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. 2019. január 1-től egy új típusú, ún. „hétvégi” e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége személygépkocsikra terjed ki.

Figyelem! A 3,5 t feletti tehergépkocsikra és autóbuszokra  2020. március 1-től a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer került bevezetésre. Az útdíjrendszer tarifáival és a route pass megvásárlásával kapcsolatos további részletek a bolgár hatóság és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének alábbi honlapjain érhetők el: 

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt! A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

 

Nyelvtudás

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Készpénz-behozatal, bankkártyás fizetés

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy más valutát Bulgáriába, de a személyenként 5 000 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk. Kilépésnél 8 000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 8 000 leva fölött írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). 

Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni, ezek a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Ezen túlmenően ajánlatos kisebb, 5-50 címletű eurós bankjegyeket maguknál tartani. Ma már a legtöbb helyen (szállodákban, üzletekben, benzinkutaknál) lehet hitelkártyával is fizetni és egyre terjed a PayPass fizetési lehetőség is (25 leva értékhatár alatt nem kell megadni a PIN kódot).

Vámügyek 

Bulgáriába történő beutazáskor az Európai Unió területén kívülről az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül: 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány; 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkohol tartalmú ital, 2 liter bor; 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg instant kávé; 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea; 50 ml parfüm, 250 ml kölni; 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer; valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű  ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Azok a magyar állampolgárok, akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiséget elérő mennyiségű áru van náluk, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

Bulgáriában nagyon súlyos törvényi következménye van a kábítószer birtoklásának, előállításának, forgalmazásának. A kiszabható büntetés 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben valaki valakinek a kérésére Bulgáriából csomagot visz ki, ajánlott meggyőződni annak tartalmáról.

Azok a magyar állampolgárok akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiségű árut szállítanak, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

További tájékoztatást a bulgáriai vámszabályokról itt találhat, a magyar szabályozás pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában olvasható.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

További, idegenforgalmi szempontból hasznos tájékoztatás az országról több nyelven ezen az oldalon olvasható.

 

4. Jótanácsok turistáknak

Néhány alapvető óvintézkedéssel csökkenthető a kellemetlen élmények kockázata:

Az utazás idejére kössön utasbiztosítást. 

A legfontosabb okmányokról (útlevél adatoldala, jogosítvány, forgalmi engedély, zöldkártya) javasolt fénymásolatot vinni az utazásra, elvesztésük/eltulajdonításuk esetén a rendőri és konzuli intézkedést segíti a másolatok bemutatása 

A pénzt és a bankkártyákat, egyéb értékeket célszerű az úti okmányoktól, iratoktól elkülönítve tartani.

Nem szabad felügyelet nélkül hagyni az értékeket a strandon, a tömegközlekedési eszközökön, szórakozó-, és bevásárló helyeken, valamint a gépkocsi csomagtartójában.

Megálláskor a gépjárműben el kell tenni a könnyen látható és elérhető helyekről az értékeket, telefont, kézitáskát stb. Különösen ügyelni kell arra, hogy az utastér is zárva legyen, ha műszaki, vagy egyéb okból, pl. defekt miatt kellett megállni.

Kerülendők az utcai árusok.

A gépjárművet kipihenten, a közlekedési szabályok maximális betartásával kell vezetni.

Az ittas, vagy kábítószer hatása alatt álló személyek könnyebben válnak bűncselekmények áldozatává  – ez különösen érvényes a szórakozóhelyeken. A Napospartnak ebből a szempontból vannak rossz hírű részei.

Bulgáriában a gépjárműlopásokra szakosodott bandák elsősorban a nagy értékű, fiatal gépjárműveket részesítik előnyben. Mindenképp javasolt a gépkocsival utazók számára a lopáskárra is kiterjedő CASCO biztosítás kötése. 

 

5. Mi a teendő, ha mégis bajba jutott Bulgáriában?

Megjegyzés: A szófiai magyar konzul csak a konzuli eljárást igénylő ügyekben illetékes: a hazatéréshez szükséges ideiglenes útlevél kiállítása, súlyos sérüléssel járó, vagy halálos baleset, tömegbaleset, letartóztatás, őrizetbe vétel, válsághelyzet, haláleset. Magyarország tiszteletbeli konzuljának várnai irodájától egyéb felvilágosítást, tolmácsoláshoz segítséget kaphat. Utóbbi esetben fel kell készülni arra, hogy a tolmácsra esetenként hosszú ideig várni kell. Jordan Petkov Jordanov úr, Magyarország tiszteletbeli konzuljának elérhetőségei:

Cím: Bulgária, 9002 Várna, Primorski kerület, 36 Vasil Drumev entr. V, fl.1
Telefon:  +359 (0)52 612 981
Fax: +359 (0)52 986 655
Mobil: +359 (0)888 595 370
E-mail: jordan.jordanov@kontrax.bg

Amennyiben Ön bűncselekmény áldozata vagy tanúja lett, azonnal értesítse az utazási iroda képviselőjét vagy a rendőrséget személyesen, vagy a 112-es telefonszámon. A bűncselekmény vagy elveszett személyes tárgyak rendőrségnek történő bejelentésekor a rendőr elkérheti személyi igazolványát, útlevelét, amennyiben azt nem lopták el vagy nem vesztette el. Elvesztett vagy ellopott tárgyak esetén ki kell tölteni az erre rendszeresített két formanyomtatvány egyikét a rendőr, illetve tolmács jelenlétében. E rendőrségi igazolások kiadásának díja 2,50 BGN.

Elveszett/ellopott úti okmányok esetében az országból történő elutazáshoz/hazautazáshoz minden esetben ideiglenes magánútlevél kiállítására van szükség, amelyet Magyarország Nagykövetségének Konzuli Hivatala állít ki Szófiában. Amennyiben tehát az úti okmányok a tengerparton  vesztek el, az ideiglenes magánútlevél kiállítása céljából Szófiába kell utazni (A Várna-Szófia távolság útvonaltól függően 437, illetve 497 km, a Burgasz-Szófia távolság 385 km közúton/autópályán).

Amennyiben pénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon, vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajbajutott magyar állampolgár a neki megfelelő bármelyik bulgáriai Western Union-irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa felmutatása ellenében, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt található. 

Jogosítvány elvesztéséről/ellopásáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet ad ki, amellyel lehet Bulgárián belül közlekedni.

Gépjárműlopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia a problémamentes hazautazás érdekében:

1. A káreset helyszínén illetékes rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és erről igazolást adnak ki.

2. A kerületi Ügyészségtől igazolást kell beszerezni a Rendőrkapitányságon tett bejelentésről.

3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése a Legfőbb Ügyészségen, Szófiában történik. 

Eltűnt gyermekek felkutatása 

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal.