Tisztelt Ügyfelünk!

 

A kérelem benyújtására csak időpontfoglalást követően kerülhet sor.

 

Amennyiben Ön Bulgáriában létesít lakcímet, vagyis kiköltözik Bulgáriába, akkor azonnal nem szükséges bejelentenie Magyarországon, hogy kiköltözött az országból. Amikor úgy érzi, hogy külföldön szeretne letelepedni, Magyarország felé be kell jelentenie a külföldi letelepedést. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.

Az, hogy a magyar állampolgár mikor érzi úgy, hogy hosszú távon külföldön szeretne letelepedni és ezért külföldön élőként veteti magát nyilvántartásba, az állampolgár döntése. A korábban létező három hónapos szabály megszűnt, így az állampolgár döntése az irányadó.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyar lakcíme szerinti okmányirodában jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja a kijelentést igazoló papírt.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával kívánja elhagyni, már elektronikus kapcsolattartás útján is bejelentheti szándékát a Belügyminisztérium www.nyilvantarto.hu oldal "Külföldi letelepedés" menüpontján keresztül. Az eljárás illetékmentes.

Amennyiben magyar külképviseleten szeretné külföldi letelepedését bejelenteni, akkor azt személyesen teheti meg. Az eljárás előreláthatólag 3 hónapot vesz igénybe, ugyanis haza kell küldeni a kérelmet a magyarországi lakóhelye szerint illetékes okmányirodába, a külföldi letelepedés átvezetéséről szóló igazolás megtörténte után az illetékes okmányiroda nagykövetségünket tájékoztatja a letelepedés átvezetéséről, illetve megküldi az Ön új lakcímkártyáját, amelyben szerepel, hogy Ön külföldön él.

A külföldi letelepedés bejelentése magyar külképviseleten

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

  • Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél
  • Lakcímkártya
  • Külföldi letelepedésre vonatkozó nyilatkozat (helyben biztosítjuk)

A végleges külföldi letelepedés bejelentésével eddigi lakcímkártyája bevonásra kerül, de a bejelentő adatai továbbra is szerepelni fognak a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban, mint külföldön élő magyar állampolgár, illetve a kérelmező egy új lakcímkártyát kap, amelyben – cím nélkül – szerepel, hogy külföldön él.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldi letelepedés bejelentése kihat a választójog gyakorlásának módjára. További információkat a következő oldalon olvashat: www.nvi.hu

 

Fontos:

  • Amennyiben személyes adataiban bármilyen változás történik (névváltoztatás, családi állapot változás, külföldi lakóhely megváltozása), azt kérjük, minden esetben szíveskedjen bejelenteni.
  • Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő jelenléte szükséges. (Vonatkozó rendelkezések: „A gyermek huzamos időn át – így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével – mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön. A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges”. – PTK 4:152. § (5), (6) bekezdése.)

 

Elérhetőség, ügyfélfogadási idő