Tisztelt Ügyfelünk! 

 

A kérelem benyújtására csak időpontfoglalást követően kerülhet sor.

A kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani.


A külképviseleten a magyar állampolgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos különböző eljárások kezdeményezhetők. A külképviseleten – a teljesség igénye nélkül – az alábbi eljárások megindítása kérelmezhető:

 • Magyar állampolgár külföldön történő letelepedésének bejelentése
  A magyar állampolgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, be kell jelentenie. A bejelentés a végleges külföldi letelepedés szándékának rögzítését, illetve hivatalos bejelentését jelenti.
  Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával kívánja elhagyni, már elektronikus kapcsolattartás útján is bejelentheti szándékát a Belügyminisztérium www.nyilvantarto.hu oldal "Külföldi letelepedés" menüpontján keresztül. Az eljárás illetékmentes.
   
 • Lakcímigazolvány kiadásának kérelmezése
  A lakcímkártya kb. 2-3 hónap elteltével érkezik meg a konzulátusra.
   
 • Külföldön élő magyar állampolgár adatainak a nyilvántartásba való felvétele
  Ha a magyar állampolgár nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (mert soha nem rendelkezett állandó magyarországi lakóhellyel, vagy korábban passziválásra került), kérheti a nyilvántartásba való felvételét külföldön élőként. A lakcímkártya kb. 2-3 hónap elteltével érkezik meg a konzulátusra.
   
 • Külföldön élőként nyilvántartott magyar állampolgár részére lakcímigazolvány pótlása, cseréje
  A lakcímkártya kb. 2-3 hónap elteltével érkezik meg a konzulátusra.
   
 • A külföldi lakóhely megváltozásának bejelentése
  A külföldön élő magyar állampolgár külföldi lakcímének módosítását a külképviseleten is kérelmezheti. Ebben az esetben nincs szükség a lakcímkártya cseréjére, hiszen azon továbbra is a „külföldi cím” elnevezés szerepel.
  Felhívjuk szíves figyelmét, hogy külföldön élő magyar állampolgár már elektronikus kapcsolattartás útján is bejelentheti a már nyilvántartásba vett külföldi lakóhelye címének megváltozását a Belügyminisztérium www.nyilvantarto.hu oldal "Külföldön élő magyar állampolgár külföldi lakóhelye címváltozásának bejelentése" menüpontján keresztül. A bejelentés díj- és illetékmentes.
   

Konzuli díjak

Elérhetőség, ügyfélfogadási idő