Tisztelt Ügyfelünk! 

 

A kérelem benyújtására csak időpontfoglalást követően kerülhet sor.

A magánútlevél iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani. A kérelem benyújtásakor a kérelmezőről fénykép készül, az ujjlenyomatait és aláírását elektronikusan rögzítjük.

A magánútlevél iránti kérelem benyújtáskor a kérelmezőnek eljárási illetéket és konzuli közreműködői díjat kell fizetnie.
Konzuli díjak


 

Az útlevélkérelem mellékletei:

 • Magyar állampolgárság igazolásához érvényes személyi igazolvány, vagy legfeljebb egy éve lejárt útlevél, vagy érvényes állampolgársági bizonyítvány, vagy  honosítási okirat;
 • Lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll);
 • Ha az útlevelet más névre igényli, mint amire a korábbi útlevele, vagy személyi igazolványa kiállításra került, akkor a névváltoztatást alátámasztó magyar okirat (névváltoztatási okirat, születési anyakönyvi kivonat, vagy házassági anyakönyvi kivonat);
 • Ha a kérelmező nem rendelkezik érvényes magyar személyi igazolvánnyal, érvényes, vagy 1 éven belül lejárt útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és adatai nem szerepelnek a személyi adat-és lakcímnyilvántartásban sem, akkor a konzulátus hivatalból állampolgársági vizsgálatot indít – ehhez a formanyomtatványt helyben biztosítjuk;
 • Ha a korábbi, még érvényes útlevelét ellopták, elveszett: rendőrségi jegyzőkönyv a lopás/elvesztés bejelentéséről;
 • Amennyiben még nem volt magyar útlevele, vagy személyi igazolványa, úgy előbb állampolgárságát kell a magyar hatóságoknak megállapítani.


Költségek: 
Az útlevél díját bankkártyával vagy banki átutalással lehet kifizetni, a konzulátuson készpénzt nem áll módunkban elfogadni. A konzuli eljárási díjat a kérelem beadásakor kell fizetni, utólagos fizetésre nincs lehetőség.

 

Az elkészült okmány kézbesítése az alábbiak szerint kérhető a beadáskor:

 • Személyes átvétel a szófiai konzuli hivatalban
 • Postázás a Bulgáriában található lakcímre 
 • Magyarországi lakcímre postázás
 • Átvétel magyarországi okmányirodában
 • Átvétel a Központi Okmányiroda ügyfélszolgálatán 
 • Átvétel más magyar konzuli hivatalban

 

Eljárási idő: 
Az elkészült útleveleket Magyarországról meghatározott időnként kézbesítik a konzulátusra, az útlevél ennek megfelelően általában 5-6 héten belül érkezik meg a konzulátusra. A konzulátus ezt követően az érkezés sorrendjében dolgozza fel az útleveleket és értesíti az ügyfeleket, vagy adja postára azokat. A felsorolt eljárási idők a hiánytalanul beadott, rendezett státuszú útlevélkérelmekre vonatkoznak. Bármilyen hiányosság az eljárási idő további meghosszabbítását eredményezi. Kérjük, hogy ezt az időtartamot vegyék figyelembe az utazásaik tervezésekor de - tekintve, hogy az eljárási idő tartama hosszabb is lehet - ne vásároljanak az utazáshoz menetjegyeket az útlevél kézhezvétele előtt (repülőjegy, buszjegy, stb.), mert az ebből eredő esetleges károkért a konzulátus nem vállal felelősséget.


A magánútlevél érvényességi ideje:

Nagykorúak részére az útlevelet 5 vagy 10 éves érvényességgel lehet igényelni.​

 • 18 és 70 év közöttiek esetében 5 év*, mely időtartamot az ügyfélnek az okmány kiállítását követő születésnapja hónapjától és napjától kell számítani illetve kérelemre 10 év*(mely időtartamot az ügyfélnek az okmány kiállítását megelőző születésnapja hónapjától és napjától kell számítani)
 • 70 éven felülieknél 10 év* mely időtartamot az ügyfélnek az okmány kiállítását megelőző születésnapja hónapjától és napjától kell számítani

*Az érvényességi idő 1 év abban az esetben, ha a 12. életévét betöltött kérelmező részére kiállított okmány ujjnyomatot nem tartalmaz 

Az útlevél érvényességének időtartama nem hosszabbítható meg. Elektronikus értesítést kapnak útlevelük érvényességének lejártáról az ügyfélkapuval rendelkező polgárok.


Egyéb információ
Magyarországon a Központi Okmányirodában az útlevél sürgősségi eljárásban akár 24 órán belül elkészíttethető. Azok a magyar állampolgárok, akiknek a birtokában lévő útlevél vagy személyazonosító igazolvány lejárt, de Magyarországon érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkeznek, kérjük, hogy gondoskodjanak az érvényes okmány kiküldéséről.

 

Elveszett okmány

Elérhetőség, ügyfélfogadási idő